• Fri. May 17th, 2024

МОН: Меѓу учениците само 0,01% активни случаи

Zagreb, 16.03.2012 - Arhivska fotografija od 13.5.2009. godine prikazuje praznu učionicu u Osnovnoj školi Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu. Nastavna godina 2012./2013. počet će 3. rujna 2012. a završiti 14. lipnja 2013., objavilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) na svojim mrežnim stranicama, uz napomenu da je ponovno predložena mogućnost fleksibilnog početka nastave 3. ili 10. rujna 2012. godine, odnosno trajanje zimskog odmora učenika 2 ili 3 tjedna. foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ik

Според податоците на Министерството за образование и наука, добиени од раководствата на училиштата на втори септември, меѓу учениците, само 0,01 % се активни случаи на Ковид-19. Ист е процентот и кај наставниот кадар.

„ Во училиштата строго се почитуваат планот и протоколите за заштита. Учениците, наставниците и другиот помошно-технички пероснал во училиштата задолжително носат заштитни маски во затворен простор, задолжително се мери телесна температура на влез во објектите и се прави дезинфекција на рацете. Исто така, постојано се проветруваат училниците и се прави честа дезинфекција на клупите и подовите.

Брзата реакција и почитувањето на мерките е најдобрата заштита. Ги повикуваме наставниците, родителите и раководствата на училиштата доколку се сомневаат за позитивен случај веднаш да алармираат до здравствените установи и епидемиолошките служби кои ќе постапат согласно алгоритмите“ велат од МОН.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *